Meşrubat ithalatı


Merkandi’de gazlı içecek ve enerji içecekleri

Platformumuzda en sık aranan ürünlerden biri Coca Cola, Fanta, Sprite gibi gazlı meşrubat ve genellikle Red Bull gazlı içeceği. Bu ürün ilanları alıcıların büyük ilgisini görüyor. Meşrubatlar genellikle paletlerde indirimli fiyatlarda satılır. Ürünün son kullanma tarihi yakınsa fiyat daha düşük bile oluyor. Bu tip ürünler için Merkandi’de çok fazla teklif bulabilirsiniz. Teklifler Almanya, Fransa, Hollanda, Polonya gıda içecek toptancıları tarafından sunulur. Herşey süper fakat ürünler artık hazır olduğu için belirli bir pazar için amaçlanmıştır ve tüm etiketleri o ülkenin dilindedir. Örneğin, Almanya pazarı için üretilen Coca Cola şişe etiketi Almanca olur. Bu durumda ne yapılabilir?

Etiteki yabancı dilde olan ürünlerin satışı yasak. Bunu unutmayalım ve etiketi Türkçe’ye çevirip ürüne takalım. Yeni etiket orijinal etiketin üstüne yapıştırılmalı. Bu şekilde ithal ürünlerin satışını yapabiliriz. Elbette alıcı ürün seçerken Türkiye pazarı için üretilmediğini fark edebilir fakat biraz daha düşük fiyat teklif edersek hiç kimsenin bu konuda şikayetçi olmayacağından emin olabilirsiniz 🙂

Coca Cola ve Red Bull dolandırıcılığı

Coca Cola ve Red Bull ticareti konusu son zamanlarda oldukça popüler. Bunun sebebi European Distribution Fraud adlı Coca Cola dolandırıcılığı. Bu bilgi aslında meşrubat satıcıları için faydalı fakat bu konuda bilgi sahibi olmakta fayda var.

Söz konusu dolandırıcılık bu şekilde yapılır: Migros veya Kipa gibi iyi bilinen zincir mağazasının temsilcisinin adını kullanan biri size e-posta ile siparişini gönderiyor. Çok sağlam bir müşteri bulduğunuz için seviniyorsunuz. Alıcı ürünlerin en kısa zamanda göndermeniz için ısrar ediyor. Bazen daha güvenilir görünmek için size banka havale dekontu (elbette sahte) gönderiyor. Siz mal gönderiyorsunuz ve ödeme hiç bir zaman size ulaşmıyor.

Bu dolandırıcılığı tespit etmek aslında çok kolay. Yeter ki aşağıdaki detaylara dikkat ediniz:

  1. Dolandırıcılar genellikle siparişini e-posta yoluyla verir. Mesaj, örneğin migros-siparis@gmail.com gibi ücretsiz adreslerden gönderilir. Migros gibi büyük mağazalar bunun gibi adres asla kullanmaz.
  2. Sipariş veren konusunda bilgi toplayın. İlk olarak resmi mağazayı arayıp sipariş onayını almaya çalışın.
  3. Size gönderilen banka havale dekontunun orijinalliğini kontrol edin. En iyisi belgeyi direk bankaya gösterin. Banka belge onaylamayı reddederse ödeme hesabınızda yatırılana kadar sipariş göndermeyin. Normal koşullarda ödeme 1-2 iş günü içerisinde hesabınızda yatırılır. Bu kısa bir süre ve alıcı bekleyebilir. Satıcı olarak ödeme alana kadar mal göndermemeye hakkınız var ve alıcı bunu anlamak zorunda.

Buna rağmen dolandırıldıysanız olayı hemen polise bildirin.